1. се ръководи от свещеничеството. До това свещеничество се допускат само

...
1. се ръководи от свещеничеството. До това свещеничество се допускат само
Коментари Харесай

Няколко факта за жените в мормонската църква и мястото на нежния пол в нея

1. се управлява от " свещеничеството ". До това свещеничество се позволяват единствено мъже. Жените не могат да приказват или работят от името на Бог. За да промени това неравноправие сред половете, през 2013 година започва движението Ordain Women.

През юни 2014 г. мормонската черква стартира репресивна кампания срещу редица мормонски дисиденти като Джон Дехлин, създател на Mormon Stories, и Кейт Кели, съосновател на Ordain Women. Църквата също преследва родителите на Кели в тази принуда, само че не и брачна половинка й, който я поддържа. Кейт Кели беше отлъчена от църквата на 23 юни 2014 година

2. Само мъже могат да правят постоянни църковни ритуали (кръщение, свещенодействие, предоставяне на благословии и т.н.). Жените могат да бъдат единствено в управителните препоръки на по този начин наречените спомагателни организации. Бюджетът, образователната стратегия и жизненоважните решения на тези спомагателни организации се падат на мъжкото свещеничество.

3. Докато мъжете мормони посещават значими лидерски срещи и извършват пастирските си отговорности, дамите остават у дома, с цел да се грижат за децата и, както е всекидневно в семейство Нелсън, пекат понички за мъжете

4. Жените би трябвало да се обличат " непретенциозно ", тъй като в противоположен случай биха могли " да провокират несъответствуващи мисли, даже в мозъка на млад мъж, който се стреми да бъде чист ". Младите дами би трябвало да схванат, че в случай че се обличат непристойно, те се трансформират в " порнография за някои от мъжете, които ги виждат ".

5. Женското облекло би трябвало да бъде " непретенциозно ", само че в това време " женствено ". Жените не би трябвало да " обикалят в близост, изглеждайки като мъже ", те би трябвало " да си поставят малко червило понякога и да наподобяват очарователни " (Ballard 2015). Повечето мормонски дами се преценяват с неписаното предписание, че дамите постоянно би трябвало да носят пола или рокля на черква. 

6. Най-важното нещо, което една млада жена би трябвало да предложи на брачна половинка си, е нейната непорочност. Мормонските девойки са научени, че е по-добре да умрат, в сравнение с да изгубят девствеността си преди брака. Дори в случаи на обезчестяване и блудничество църковните водачи настояват, че е по-добре една жена да почине, защитавайки добродетелта си, в сравнение с да я загуби, без да се бори

7. Книгата на Мормон съдържа над 300 имена, шест от които са на дами. Три от тях се отнасят за древен персонажи, а другите три за майка, курва и прислужница.

8. В мормонската теология една жена може да бъде омъжена единствено за един мъж. Мъжете, въпреки това, може да имат няколко дами. Въпреки че полигамията сега не се практикува от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, тя остава неразделна част от мормонските трудове и няколко църковни политики към момента отразяват опцията полигамията да се практикува в задгробния живот (както е обяснено от самата мормонска черква в последния абзац на тяхното есе за полигамията в Къртланд и Наву).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР